' 
Optreden tijdens Zomerconcert met Marker Mannenkoor en Fanfare Zuiderwoude

11 juni: Ondanks het warme weer kwam naar dit concert een groot aantal mensen luisteren.

En terecht. Ze waren getuige van een prachtig concert waarbij alle deelnemers hun beste 

beentje voorzetten. Na de opening door het Marker mannenkoor met onder andere het 

bekende 'Joshua fit the batlle of Jericho' werd gezamenlijk met de fanfare en Excelsior 

het alom bekende 'Conquest of Paradise' ten gehore gebracht. Ook de fanfare Zuiderwoude

leverde met 'Jubilissimo' en het bijzondere 'Pavane in Blue' een exelente muzikale prestatie.

Excelsior bracht voor de pauze o.a. 'Der Jäger abschied' en 'Rollin on the Ohio' een vrolijk 

Amerikaans lied ten gehore. Na de pauze werden de aanwezigen o.a. getrakteerd op

'Annnies song' door het Marker mannenkoor. 'Oregon' en 'Facinating drums' door de fanfare,

het laatste betrof inderdaad fascinerend drumwerk en Excelsior sloot het tweede gedeelte afmet

enkele stukken uit 'Im Weissen Rössl', waarbij de stukken 'Was kan der Sigismund' en

'Im Weissen Rössl' gezamenlijk met de Marker mannen werden gezongen. Het gezamenlijk

slot door de fanfare en beide mannenkoren betrof de zeer bekende 'Exodussong' die op zeer

indrukwekkende wijze ten gehore werden gebracht. Na de bedankjes door voorzitter Jan Radder aan dirigenten en begeleiders, in de vorm van een Edammerkaasje, werden de aanwezigen uitgenodigd om als toegift samen met de koren nog een keer 'Im Weissen Rössl' te zingen. Een gelegenheid waarvan door de aanwezigen enthousiast gebruik werd gemaakt. Excelsior kan terugkijken op een zeer geslaagd en sfeervol zomerconcert voor een dankbaar publiek. Met dank aan alle sponsoren die dit mede mogelijk maakten.

 


Optreden met Koninklijke Edams Fanfarekorps

7 mei: Het koor kan met veel plezier terugkijken op een geslaagde deelname aan dit door het K.E.F. georganiseerde concert in buurthuis De Singel. Hoewel de accommodatie niet helemaal top was,  was de muzikale samenwerking tussen de fanfare en het koor zeer geslaagd te noemen. Onder leiding van Dim van de Berge (fanfare) en Roland Bosma (Excelsior) deden beide muziekgezelschappen hun uiterste best om iets moois aan het, in ruime mate aanwezige, publiek ten gehore te brengen. De fanfare speelde daarbij diverse bekende en minder bekende werken zoals de Handelian Song van Robert van Beringen, Locus Iste, oorspronkelijk geschreven door Anton Brückner en The Temple Mucician van Jan de Haan. Het mannenkoor leefde zich onder andere uit in de Amerikaanse songs, Rolling on the Ohio, Scarborough Fair en het grappige Ialiaanse Vado ben Spesso. Gezamenlijk werden nog Der Jäger Abschied, Fly me tot he Moon en The Exodus song ten gehore gebracht. Al met al voor de muzikanten van de fanfare, de zangers van het mannenkoor en hun beider dirigenten een geslaagde muziekmiddag die bij het publiek, getuige het gulle applaus, op veel waardering kon rekenen. Veel eer komt ook onze pianist Rodolfo Serné toe die op een wat gammel ogende elektrische piano met zeer beperkte mogelijkheden ons uitstekend begeleidde. Kortom, een middag om met plezier aan terug te denken.  

 

Terugblik 2023


Zondag 17 december: Kerstmatinee in de RK Nicolaaskerk Edam

De Stembent met het Edams Mannenkoor Excelsior als gastkoor.

 

Ondanks het drukke concertprogramma in Edam op deze zondagmiddag hadden toch een groot aantal belangstellenden de weg naar de Voorhaven 126 gevonden. En terecht kan achteraf worden gezegd want zowel de Stembent als het Mannenkoor deden hun uiterste best om het de vele bezoekers naar de zin te maken. De mannen van Excelsior openden met ‘Rollin on di Ohio’, gevolgd door het prachtige ‘Galway Bay’.

De Stembent leefde zich uit in het bekende Felice Naviad maar bracht ook het, zeker in deze tijd actuele, ‘Vrede is ver’ van Rob de Nijs ten gehore.  Het werd door het koor op gevoelige en indrukwekkende wijze gezongen. Even indrukwekkend was de pianist die de Stembent begeleide. Ondanks zijn ernstige visuele handicap speelde hij de sterren van de hemel en wist daarmee bij het publiek de stemming er goed in te brengen.

Het O Holy Night werd door dirigent Roland van een toelichting voorzien omdat het later onder een andere titel ook door Excelsior gezongen zou worden.

Na de pauze bracht Excelsior o.a. het bekende ‘Do you Hear what I Hear’ en inderdaad het, heerlijk in het gehoor liggende ‘Minuit Crétièn’. De beide koren sloten gezamenlijk af met de ‘Carol of the Bells’ en ‘The first Nowell’.

Onder luid applaus van het publiek kwam hiermee een einde aan deze fijne middag. Jammer voor sommige bezoekers die nog wel ‘Stille Nacht’ hadden willen horen en willen meezingen. Dat zat er deze keer niet in, maar de voorzitter van de Stembent beloofde in zijn slotwoord dat bij een volgende gelegenheid dit zeker op het programma zou staan. En zowel door de leden van de Stembent als door de heren van Excelsior werd de wens voor een volgende keer samen zingen nadrukkelijk uitgesproken. 26 november, Knipoog naar Kerst' - Een feestelijk concert!

Een prachtige muzikale zondagmiddag, in de R.K.Heilige Nicolaaskerk in Edam.

Een muzikaal, sfeervol en gevarieerd concert van het Edams Mannenkoor Excelsior, de Zangertjes van Volendam en het ensemble Concento.Het concert werd geopend door het ensemble met viool en panfluit die musicerend, door de kerk, naar het podium liepen. Indrukwekkend en heel sfeervol. De Zangertjes van Volendam openden het concert met Puer nobis nascitur, Mary, Did You Know en Oh du fröhliche. Het Edams Mannenkoor Excelsior en de Zangertjes  van Volendam zongen samen het mooie kerstlied Angels Carol. Hierna zongen de mannen van Excelsior een verrassend en muzikaal repertoire . Een Iers volkslied, Galway Bay met begeleiding van een panfluit werd prachtig gezongen. Ook het bekende lied Take me Home, Country Roads van John Denver werd goed en enthousiast gezongen. Het tweede gedeelte van het concert werd geopend door het ensemble met een kerstmedley. De Zangertjes van Volendam zongen enthousiast Christmas Lullaby, God Rest You Merry, Gentlemen en The First Nowell.

Beide koren zongen samen What Child is This? en Excelsior zong o.a. Do You Hear What I Hear?, Cantque de Noël en Star of Wonder, een gevarieerde medley.

Wat een mooi koor zijn de Zangertjes van Volendam onder de bezielende leiding van Juliette Besijn en prachtig begeleid op orgel en piano door Frank Keijzer en Eric Zwarthoed. Ook het Edams Mannenkoor Excelsior heeft een goede stemverhouding en volume. Het koor staat onder leiding van de enthousiaste dirigent Roland Bosma. Het prachtige slotlied van het concert was We all stand together van Paul McCartney gezongen door beide koren en op piano Rodolfo Serné. Top gezongen. De dirigenten, het ensemble en pianisten kregen, na een dankwoord van de vicevoorzitter van Excelsior dhr. Henk de Boer, een prachtig boeket bloemen. Hij vertelde dat Excelsior ook in 2024 het concert 'Een Knipoog naar Kerst' wil organiseren samen met de Zangertjes.

Het concert met Excelsior, de Zangertjes van Volendam en het ensemble was vrolijk en goed verzorgd. De kerk was heerlijk warm en het publiek ging blij en tevreden huiswaarts.